Zingen-naar-de-zondag.jouwweb.nl
Home » Holocaustnamenmonument

Adopteer een steen voor het Holocaust Namenmonument Nederland

In het hart van oud Joods Amsterdam wordt het Holocaust Namenmonument Nederland gebouwd. Het zal het eerste nationale gedenkteken van ons land worden waarop alle namen komen te staan van de Joden, Roma en Sinti die (tijdens de Tweede Wereldoorlog) vanuit Nederland zijn vervolgd en gedeporteerd.                                                                                                                                                                                                                                                              

Het monument, ontworpen door de beroemde architect Daniel Lebeskind, zal uit hoge bakstenen muren bestaan opgebouwd uit 102.000 stenen. Op elke steen zal de naam van een slachtoffer worden gegraveerd.

Waarom dit monument?                             

Velen menen dat er al genoeg monumenten zijn ter herdenking van al het slechte wat er tussen 1940 en 1945 is gebeurt. Ook Noordwijk kent een plaatselijk monument, waar Joodse slachtoffers woonachtig in Noordwijk worden genoemd. Toch meent het Nederlands Auschwitz Comité dat er een noodzaak is voor een monument waar alle slachtoffers van Nederlandse minderheden worden genoemd. Voor de gemeenschappen van Joden, Roma en Sinti is deze muur iets tastbaars waar men kan stilstaan en hun familieleden en vrienden kan herdenken. Veel landen kennen zo’n vergelijkbare muur, waarop de namen van de slachtoffers staan vermeld. Daarmee krijgt Nederland eindelijk een monument waar alle Nederlandse slachtoffers van de naziterreur kunnen worden herdacht. Ook moet dit monument met de namen van mensen van vlees en bloed, die door terreur omgekomen zijn, een teken en leermoment zijn voor een ieder.                                                                                                                                                                                                                                                                                            

De financiering van dit monument wordt niet direct gesubsidieerd vanuit een overheid, maar op vrijwilligheid door het adopteren van een aantal namen. Veel gemeenten en bedrijven in ons land adopteerden al de namen van hun omgekomen inwoners. Op het monument komen ook de namen te staan van de 25 slachtoffers die een binding hadden met Noordwijk. We hopen dat door deze actie een bedrag van minimaal €1250,- wordt opgehaald om deze 25 namen te kunnen adopteren. Eén van de plaatselijke kerken heeft haar bankrekening hiervoor opengesteld. Mocht er meer geld opgehaald worden, dan adopteren we de verwanten van deze bewoners. Over drie maanden maken we bekend hoeveel geld er is opgehaald en welke namen we als Noordwijkers hebben geadopteerd.

Wilt u ook een steentje bijdragen?                                                                          

Dit kan door een vrijwillige bijdrage op IBAN: NL26 INGB 0004698911 t.n.v. voortgezette Gereformeerde Kerk Noordwijk. Onder vermelding van Holocaust Namenmonument Nederland.

Informatie over het monument is te vinden op: www.holocaustnamenmonument.nl

Maak een Gratis Website met JouwWeb